Bra med yoga

Bra med yoga

Det finns någonting som är bra för ens hälsa, och det är yoga! Idag ska vi gå igenom varför detta är så bra, och vad forskningen har kommit fram till!

Yoga har visat sig vara en fantastisk träningsform av många skäl. Fördelarna med det kan ses i att förbättra flexibiliteten och öka styrkan, samt att hjälpa till att minska stressnivåerna och ge en allmänt förbättrad hälsa som leder till ökad livslängd. Det är något som är värt att sätta sig in i!

En betydande studie ägde rum på en skola i Kalifornien, med syftet att undersöka yogans effektivitet på vissa hälsomarkörer som blodtryck och hjärtfrekvensvariabilitet (HRV). Ett specifikt program utformades av Dr. Sat Bir Khalsa vid Harvard Medical School, som har studerat yoga i stor utsträckning med hjälp av traditionella österländska tekniker tillsammans med modern vetenskap. Den här särskilda studien fokuserade på andraklassare eftersom deras hjärtan fortfarande utvecklas och de inte har någon erfarenhet av någon form av detta.

Resultaten av studien visade att yoga förbättrade HRV och hade en viss effekt på blodtrycket! Tillsammans med dessa två markörer fanns det också förbättringar i kroppssammansättning och stressnivåer, vilket är särskilt viktigt för ett barns allmänna hälsa. Sammantaget visar detta hur små förändringar i en daglig rutin kan ha långvariga effekter på våra kroppar när det gäller hälsa och välbefinnande! Om vi vill att våra barn ska leva längre och hälsosammare liv kan det vara en bra början att uppmuntra dem att prova yoga.

Det finns många olika former av yoga i dag, men en sådan form som har visat sig vara effektiv kallas Vinyasa Yoga. Denna typ av yoga bygger på kroppens naturliga rörelser snarare än på ställningar, kan utövas av alla, och man kan till och med vara med på distans, via en länk man då får. Prova detta!

Josefin i Lerum

Kommentarer är stängda.